De buitenwereld laten zien dat de zorgsector als één pak kan koersen, mits ieder maar hetzelfde einddoel voor ogen heeft. Dat was één van de beweegredenen achter de eerste Skipr Care & Cure Cycle Challenge (Skipr4C), die vorig jaar op 16 september verreden werd.

Is Skipr in deze opzet geslaagd? Eén ding is zeker: iedereen die aan de eerste Skipr4C heeft deelgenomen kan zich ongetwijfeld nog het machtige gevoel herinneren om met 200  coureurs verdeeld over zeventien ploegen als een dik lint door het glooiende groene landschap rond de Posbank te fietsen.

Verbinding

Maar de Skipr4C is meer dan een fotogeniek PR-evenement van en voor een sector die vooral media-aandacht krijgt als er weer eens wat aan de hand is. Skipr4C staat ook voor verbinding: in de eerste plaats tussen professionals, managers en bestuurders van dezelfde organisatie, want koersen als ploeg doet wonderen voor de teamgeest. Maar door het zorgbrede deelnemersveld zorgt de Skipr4C ook voor verbinding tussen sectoren, want op de fiets bestaan nu eenmaal geen schotten.

Om de collegiale competitiedrang, die zonder twijfel óók in de zorg leeft, een gezonde uitlaatklep te geven is er ook in deze editie wederom een korte ploegentijdrit in het programma opgenomen. Gaat de ijzersterke ploeg van Ziekenhuis St Jansdal weer met de eer strijken of hebben runners up Zorgpartners Zuidwest Friesland en ZN Wheelies genoeg kilometers in de benen om voor goud te gaan? Of staat er wellicht een geheel nieuwe ploeg op…

Voor bestuurders en managers die nu nog twijfelen; deelname aan de Skipr4C is ook een kwestie van practicing what you preach… Ooit tegen medewerkers gesproken over het belang van gezond werkgever/-nemerschap en preventie? Dan is het duidelijk wat er op vrijdag 15 september 2017 moet gebeuren: aanhaken bij die trein en à bloc rijden!