Skipr heeft oud-wielerrenner en Tour de France-commentator Maarten Ducrot bereid gevonden om op 15 september een bijdrage te leveren aan het programma van de 2e Skipr Care & Cure Cycle Challenge (Skipr4C). Daarnaast is Ducrot gevraagd om de winnaars van de Skipr4C-ploegentijdrit een wieler-clinic te geven.

Ducrot (1958) reed als wielrenner vijf keer de Tour de France en won in 1985 een etappe. Verder won Ducrot etappes in de Ronde van Romandië, de Dauphiné Libéré en de Coors Classic. Ook maakte hij deel uit van de ploeg die in 1982 wereldkampioen ploegentijdrit werd. Na zijn actieve loopbaan als coureur trad Ducrot in 2004 als wielercommentator in dienst bij de NOS. Daarnaast is psycholoog Ducrot actief als organisatieadviseur.

In die laatste hoedanigheid treedt Ducrot geregeld  op binnen de zorgsector. Samen met HR-advies- en onderzoeksbureau FWG maakt Ducrot zich recentelijk sterk voor verspreiding van het gedachtegoed van de Braziliaanse ondernemer Ricardo Semler. Onder de noemer Semco Style Healthcare hoopt Semler met zijn democratische, bottom up bedrijfsprincipes een transitie in de zorg op gang te brengen.

Zelfsturing

Ook Ducrot heeft uitgesproken opvattingen over leiderschap en zelfsturing. Vaak put hij in zijn toelichting hierop uit zijn rijke ervaring als wielrenner. “Toen ik in 1991 stopte met wielrennen, was ik er helemaal klaar mee”, aldus Ducrot. “Ik zat met tegenzin op de fiets, maar ik wist niet waarom. Achteraf ben ik dat gaan begrijpen. Er was een omslag in het wielrennen. De renners bepaalden niet langer wat er in de koers gebeurde, maar de ploegleiders. Iemand voor wie ik totaal geen respect had, zei tegen mij: als Jean-Paul van Poppel gaat pissen, ga jij ook pissen. Daar kwam ik tegen in opstand.”

“Ploegleiders houden krampachtig vast aan controle omdat ze bang zijn dat de renners het niet zelf kunnen”, aldus Ducrot. “Maar ze zouden die renners meer vertrouwen moeten geven. Leidt ze op om zelf hun vrijheid te kunnen nemen, dan wordt de koers weer leuk.”

“De transitie die er in het denken van renners en de organisatie waar zij deel van uitmaken nodig is, is illustratief voor meer transities”, gelooft Ducrot. “Bijvoorbeeld in de gezondheidszorg, onderwijs, veiligheidsbranche en bankwereld. Door de wielerwereld te begrijpen met zijn eigen wetten, de omerta, het gesjoemel, maar ook de prestaties en het pijn lijden ga je vanzelf zien wat daar nodig is om een verandering op gang te krijgen.”