Fietskoeriers zijn niet meer weg te denken uit het Nederlandse straatbeeld. Een overvolle markt, zou je zeggen, die weinig nieuwkomers meer toelaat. Toch heeft koeriersbedrijf Velomedi uit Tilburg een heel eigen plekje weten te veroveren door zich te concentreren op medicijnbezorging. Sinds dit jaar zijn apotheken nog de enige klanten van Velomedi. “Onze missie is om apothekers en de medewerkers in de apotheek op een vriendelijke en efficiënte manier te ondersteunen”, laat het bedrijf op de eigen website weten. “Door onze jarenlange ervaring als medisch dienstverlener begrijpen wij waar u als apotheker behoefte aan hebt.”

Dit betekent onder meer dat Velomedi analoog aan de zorg strenge privacy- en veiligheidsnormen hanteert. Afleveren bij de buren is er dus niet bij. Het bedrijf houdt er ook rekening mee bij de selectie van personeel. “Vrije geesten met een groot verantwoordelijkheidsgevoel”, zo typeert directeur Luuk van den Einden in het Brabants Dagblad zijn koeriers.
Daarbij laat Velomedi zich voorstaan op flexibiliteit en lenigheid. Ondersteuning van bestaande bezorgteams, bijspringen tijdens drukke periodes en in de vakantie, of de gehele medicijnbezorging verzorgen, de klant is koning.

En dan is één belangrijk voordeel nog niet genoemd; fietsen is vele malen goedkoper dan gemotoriseerde bezorging en dat ziet de klant terug in de tarieven. “Een middelgrote apotheek die ons de volledige bezorging laat doen, bespaart daarom op jaarbasis 20 procent op de bezorgkosten”, belooft Velomedi.

Maar misschien wel het belangrijkste onderscheidende kenmerk is de liefde voor de tweewieler. “Je moet van fietsen en van mensen houden om dit te doen”, aldus koerier Dyami Serna in het BD.