Zorgverzekeraar VGZ draagt vanuit het subsidieprogramma GGZ Herstelspecial 10.000 euro bij de beklimming van de Mont Ventoux waar een team van dertig cliënten van GGNet zich in de week van 22 tot en met 27 september aan waagt. Daarbovenop kende de Herstel-jury nog een extra stimuleringsprijs toe.

“Het project heeft zichtbaar een positief effect op patiënten en laat zien dat het niet een eenmalig initiatief is dat niet op zichzelf staat”, aldus jurylid Marjan ter Avest, directeur van belangenvereniging MIND. “De duurzaamheid van dit project én de mogelijkheden om dit binnen de ggz uit te rollen maakt dat wij dit willen belonen en stimuleren middels deze extra prijs.”

Onder het motto ‘Tournesol: overwin de klim’ zijn ruim dertig patiënten zich aan het voorbereiden op de beklimming van de roemruchte Mont Ventoux in Zuid-Frankrijk. “Het bereiken van de top van De Kale Berg als metafoor voor het omhoog klimmen uit het dal”, legt GGNet op de eigen website uit. “Deelnemers komen letterlijk en figuurlijk in beweging. Iedereen gaat met zijn eigen verhaal en persoonlijk doel deze sportieve en mentale uitdaging aan.”

GGNet zegt sterk te geloven in het doorzettingsvermogen en de veerkracht van mensen. “Juist ook mensen die psychische klachten ervaren, dag in – dag uit. In die omstandigheden proberen een zo normaal mogelijk leven te organiseren, kan een behoorlijke opgave zijn, een hele klim. Wanneer je gezondheids- of psychische klachten ervaart draagt het letterlijk in beweging komen bij aan het herstelproces. We weten het immers allemaal: sport en bewegen heeft een zeer positieve invloed op de mens! Lichamelijke inspanning en het streven naar een doel werkt stimulerend. In 2013 en 2017 hebben wij dit al mogen zien, beleven en ervaren tijdens de voorgaande edities van Tournesol.”